SRC Vin -Sicilien

Pinot Noir

Den vanskeligste drue, modnes ret tidligt og er meget følsom for terroir.

På et varmt sted modnes Pinot Noir for hurtigt og udvikler ingen af de fascinerende smagsstoffer, som dens ret tynde skaller kan gemme på. Dens perfekte hjemsted på jorden er Côte d’Or i Bourgogne, hvor den, hvis klonerne, dyrkningen og vinifikationen er den rette, kan afspejle de snørklede terroir-forskelle. Vinavlere alle vegne søger at efterligne de store Bourgognevine, men hidtil er det kun New Zealand, Oregon og de køligere dele af Californien, der har haft heldet med sig.

Pinot Noir er en af de tre Champagnedruer.

Pinot Noir blandes sjældent i bordvine, men sammen med Chardonnay og sin fætter Pinot Meunier indgår den i standardopskriften på Champagne.

Klassiske Pinot Noir dufte

Jordbær.

Hindbær.

Frisk, svampe/trøffel.

Underskov/blade.

Peber.

Klassiske Pinot Noir smag

Frisk.

Hindbær

Jordbær

Medium til høj syre

Let peber

Domaine de la Romanee Conti
Verdens dyreste vin

Romanee Conti er en Grand Cru mark i Bourgogne (Foto ovenfor er fra marken, og det kendte kors). Og er vel nok en af, hvis ikke, verdens dyreste vin.

En kinesisk rigmand solgte i 2013 seks magnum flasker Romanee Conti for ca. kr 165.000,- pr flaske

 

Rødvin i blenderen. Flaskeposten besøgte Carl-Mar Møller. Del 2

Bliver vinen bedre af en tur i blenderen?

Flaskeposten smed rødvin i blenderen, men blev den bedre?

Kender du det, det er nu du har lyst til rødvin. Men du har også hørt noget om at vin helst skal ilte lidt først. Så hvorfor ikke bare turbo ilte den i en blender. Det var præcis det vi gjorde da vi besøgte Carl-Mar, men om det gjorde forskel skal du se i denne lille video.

[kad_youtube url=”http://youtu.be/uUrhFi6sAzI” width=”600″]

 

Supermarkedsvinen får et boost i blenderen

Jeg har tidligere leget lidt med at smide vin i en blender som også ses i denne video nedenfor. Og min erfaring er faktisk at vinen, når vi taler billigere vin, bliver mere blød og rund i smagen. Men prøv det selv, men lad nu værre med at forsøge med den gode Bourgogne vin eller for den sags skyld Champagne.

 

[kad_youtube url=”http://youtu.be/_ACOG-UvnAo?list=UUExb6v76OnHTKTDoWOMOikg” width=”600″]

 

Rasmus Visby
Sommerlier

Flaskeposten besøgte Carl-Mar Møller. Del 1

Kan Carl-Mar åbne Champagne med en golfkølle?

Vi gav ham udfordringen at åbne en flaske Champagne med en golfkølle..

Flaskeposten besøgte Carl-Mar for at udfordre ham lidt omkring vin. Det blev der i alt 4 små videoer ud af. Her er de første to, og de næste to følger om en uges tid.

Carl-Mar svinger køllen!

[kad_youtube url=”http://youtu.be/JKwWf7SVHKw” width=”600″]

 

Carl-Mar åbner Champagne med et kæmpe sværd. Men kunne han det?

Carl-Mar insisterede dog på at han hellere ville bruge sit tohånds sværd, så vi fandt en flaske mere frem. Så hvordan det gik her

[kad_youtube url=”http://youtu.be/fRpHqOKxl-k” width=”600″]

 

I næste indlæg skal vi se om Carl-Mar kan smage forskel på rød og hvidvin. Ja det lyder nemt, men hvad nu hvis du ikke kan se?

Bagefter smed vi vin i en blender. Alt sammen noget du kan se i næste indlæg, tilmeld dig evt vores nyhedsbrev så du ikke går glip af det.

 

 

 

Rating af vin – sådan skal du læse Robert Parker’s 100-point skala

Det er ikke altid lige let at vælge vin. I og med der findes mange tusinde vine at vælge imellem, så kan det nemlig være svært at skelne de gode vine fra de mindre gode.

Fordi det forholder sig sådan, så er der mange mennesker der vælge at bruge ratings som udgangspunkt for hvilke vin de vælger. Hvis den kære Robert Parker fx. har givet en vin en masse point, så er der mange der tænker det må være en god vin – og som følge deraf er der så mange der køber lige netop den vin.

Faktisk betyder netop Robert Parker’s ratings så meget, at flere vinproducenter bevist går efter at fremstille en vin der matcher hans smag og som derved har større sandsynlighed for at få et højt antal point!

Robert Parker’s 100-point skala

Robert Parker logoI tidernes morgen var det Robert Parker der indførte den nu så berømte 100-point skala i The Wine Advocate.

Hans point læses sådan her:
96-100 – En helt fantastisk vin. En klassiker indefor denne type vin.
90-95 – En fantastisk vin. En kompleks vin med karakter.
80-89 – En god vin, der ligger over gennemsnittet for denne type vin.
70-79 – Gennemsnitlig vin som hverken er specielt god eller specielt dårlig.
60-69 – En vin der ligger under gennemsnittet for denne type vin.
50-59 – En dårlig vin som det gælder om at snige sig udenom.

Som du kan se, så starter skalaen ved 50 point. Dvs. der aldrig gives mindre end 50 point – og det selv ikke hvis der er tale om en usandsynligt dårlig thailandsk vin (uanset jeg dog har svært ved at se Robert Parker i nærheden af en sådan vin :)).

Wine Spectator’s skala

Wine Spectator logoI dag er Robert Parker’s 100-point skala blevet så kendt, at der er flere andre medier der har overtaget skalaen i en eller anden form.

En af disse medier er det anerkendte blad Wine Spectator, der bruger følgende 100-point skala:
95-100 – En helt fantastisk vin.
90-94 – En fantastisk vin.
85-89 – En rigtig god vin.
80-84 – En god vin.
75-79 – En nogenlunde vin, der kan drikkes når der ikke er andet at vælge imellem.
50-74 – En dårlig vin som det gælder om at snige sig udenom.

Ligesom med Robert Parker’s skala, så er det igen værd at bemærke at skalaen starter ved 50 point. Det er også værd at bemærke at Wine Spectator ikke kun giver point til fuldt udviklede vine. De giver også point til vine der har bedst af at blive gemt i nogle år endnu – og i disse tilfælde gives pointene efter den forventede kvalitet når vinen er fuldt udviklet, uanset om det så først er om 10-20 år!

Et par andre 100-point skalaer

Wine Enthusiast logoEt andet anerkendt blad der bruger 100 point skalaen er Wine Enthusiast.

Deres skala læses sådan her:
95-100 – En af de bedste vine.
90-94 – En fantastisk vin der bestemt kan anbefales.
85-89 – En rigtig god vin.
80-84 – En god vin der er ganske glimrende til hverdagsbrug.

For Wine Enthusiast’s skala er det værd at bemærke at vine der får under 80 point slet ikke bliver omtalt. I stedet bliver de i Wine Enthusiast’s øjne “glemt”, da de ikke er værd at bruge mere tid på.

Andre medier der bruger 100-point skalaer er Wine & Spirits Magazine, James Suckling, International Wine Cellar og Wine Companion.

Farlige vin der bider, stikker og gør dig til grin

Hvis du tænder for nyhederne, så virker det sometider som om verden er et møgfarligt et sted at leve.

Det er derfor lidt skræmmende, at der også findes farlig vin. Vin der er så farlig, at du risikerer liv og lemmer allerede når du åbner flasken!

Vine der virkelig bider

Farlig vin med slanger og skorpionerDe nok allerfarligste vine er dem der indeholder en ægte slange eller et andet farligt (og gerne giftigt) dyr.

For godtnok er det meningen at dyret skal være helt dødt, men sådan går det ikke altid.

For nylige var det fx. lidt af en historie, at der var en kinesisk dame der var blevet bidt af en slange, der ellers så rimeligt død ud nede i flasken!

Udover slanger, så ser man også vine med skorpioner og andet godt. Eller endog flasker med begge dele i!

Her på Flaskeposten har vi selv kun haft fornøjelsen af en whiskey med en slange i, men så var det tilgengæld også en kobraslange – og en godt gammel sag, hvor nogle af skællene var faldet af og flød frit rundt i flasken…

Vine med pigge og nåle

Kaktus vinreolAt smide et farligt dyr ned i en flaske er ikke den eneste metode der benyttes, hvis der skal laves farlig vin.

En anden klassiker er at lave vinen på nogle planter, der ikke er spor venligtsindede.

Leder du godt og grundigt, så kan du fx. finde vin lavet på både nåletræer og kaktusser.

Og sådan som jeg ser det, så gælder det altså om at kigge godt efter at der ikke er nogle pigge tilbage når man går ombord i en kaktusvin. For det må godtnok være en skidt sag at komme til at drikke en omgang pigge!

Forbudte vine

De farlige vine vi har kigget på indtil nu er næppe forbudte, men blot svære at opdrive i de fleste vinbutikker (inkl. her i vores butik, hvor vi holder os til rødvin, hvidvin og andre klassikere).

Men for god ordens skyld, så synes jeg også lige vi skal tage et kik på et par forbudte vine. Dvs. vine, hvor du kan forvente et besøg af politiet hvis du har dem liggende i vinkælderen.

Det viser sig nemlig, at der findes vin med alskens hallucinerende stoffer i. Det drejer sig fx. om vine med hash, svampe og kokain (vin med kokain var overraske nok populært i Vatikanet i slutningen af 1800 tallet).

Risiko for at blive til grin

Her til sidst, så synes jeg lige vi skal have en vin mere med, som vi faldt over mens vi researchede denne blog post.

Denne sidste vin er godtnok ikke særligt farlig, hvis du ser bort fra risikoen for at blive en annelse til grin.

Det viser sig nemlig at den engelske astronom Ian Hutcheon laver en chilensk Cabernet Sauvignon, hvor der har ligget en lille bitte meteor i vinen under gæringen.

Han påstår selv at det har påvirket smagen, men her på Flaskeposten tillader vi os at være lidt i tvivl om hvor rigtigt det er.

16 vinfilm som det er værd at se (og Sideways er ikke en af dem)

Folk der interesserer sig bare en smule for vin har helt sikkert set Sideways – eller ihvertfald hørt om den. Og det er egentlig meget forståeligt, da det er en glimrende film som folkene bag forstod at markedsføre til det bredde publikum (og ikke kun vinnørderne).

Men Sideways er heldigvis ikke den eneste film, hvor vinen på det nærmeste har hovedrollen. Især i de senere år er der blevet lavet flere og flere glimrende vinfilm.

De fleste vinfilm lever et ukendt liv

Desværre lever mange af disse film et ukendt liv. Ikke fordi de kun er for vinnørder, men snarere fordi de ikke er blevet markedsført på samme måde som Sideways er blevet det.

Men det kan vi heldigvis gøre noget ved her på Flaskeposten. Så her er en liste med 16 vinfilm som det er værd at se.

Listen har vi sorteret efter hvornår filmene er lavet. Vi starter med den ældste der er fra 1946 og fortsætter frem til de to nyeste film, der alle er fra 2013 (kan du gætte hvilke to film det er?)

Uanset Sideways er en glimrende film, så er den ikke med på listen, da alle og enhver allerede har hørt om den.

[columns][span6]
Berygtet (Notorius)
[/span6][span6]
Denne jord er min (This Earth is Mine)
[/span6][/columns]
[columns][span3]
Notorious
[/span3][span3]
En kvinde bliver bedt om at spionere mod en gruppe nazistiske venner i Sydamerika. Hvor langt vil hun være nødt til at gå for at indynde sig med dem?

USA 1946
IMDB rating 8,2
[/span3][span3]
the-earth-is-my
[/span3][span3]
Vi følger det Californiske vindynasti Rambeau mens de forsøger at overleve i forbudstidens USA.add content here

USA 1959
IMDB rating 6,5
[/span3][/columns]

[columns][span6]
Santa Vittorias hemmelighed (Il Secreto Di Santa Vittoria)
[/span6][span6]
Year Of The Comet
[/span6][/columns]
[columns][span3]

[/span3][span3]
Under 2. verdenskrig har den tyske hær planer om stjæle al vinen i den italiensk landsby Santa Vittoria, men måske kan landsbyens borgmester gemme en million flasker fra dem.

USA 1969
IMDB rating 7,5
[/span3][span3]

[/span3][span3]
Der bliver fundet en ekstremt sjælden vin fra 1811. Afhentningen af den udvikler sig til en dramatisk jagt gennem flere lande.

USA 1992
IMDB rating 5,8
[/span3][/columns]

[columns][span6]
Kærlighedes dal (A Walk in the Clouds)
[/span6][span6]
Mondovino
[/span6][/columns]
[columns][span3]

[/span3][span3]
En romatisk film om ung kærlighed og kampen mod en dominerende patriak, der styrer en vingård.

USA 1995
IMDB rating 6,6
[/span3][span3]

[/span3][span3]
Filmen kigger nærmere på globaliserings effekt på vinregioner rundt om i verden, samt hvilken indflydelse personer som Robert Parker og Michel Rolland har på vor tids vine.

USA 2004
IMDB rating 7,1
[/span3][/columns]

[columns][span6]
A Good Year
[/span6][span6]
Bottle Shock
[/span6][/columns]
[columns][span3]

[/span3][span3]
En ambitiøs børsmægler arver hans onkels vingård i Provence. I løbet af filmen udvikler han en kærlighed til vingården og en lokal kvinde.

USA 2006
IMDB rating 6,9
[/span3][span3]

[/span3][span3]
Historien om hvordan nogle Californiske vine kom med til den nu ganske berygtede blindsmagning i 1976. Blindsmagningen der også er kendt som “Judgment of Paris”.

USA 2008
IMDB rating 6,9
[/span3][/columns]

[columns][span6]
Corked
[/span6][span6]
Blood into Wine
[/span6][/columns]
[columns][span3]

[/span3][span3]
En underholdene film om fire meget forskellige vingården fra Californien og hvordan de påvirker hinanden.

USA 2009
IMDB rating 6,6
[/span3][span3]

[/span3][span3]
Dokumentar om hvordan musikstjernen Maynard James Keenan og hans vin mentor tager kampen op for at lave verdensklasse vin i Arizona.

USA 2010
IMDB rating 7,2
[/span3][/columns]

[columns][span6]
You Will Be My Son (Tu seras mon fils)
[/span6][span6]
Boom Varietal
[/span6][/columns]
[columns][span3]

[/span3][span3]
En dominerende far drømmer om at hans søn er dygtigere end han er, så han kan arve vingården og forvalte den. Da sønnen af vingården winemaker dukker om vender faren ryggen til hans egen søn.

Frankrig 2011
IMDB rating 6,9
[/span3][span3]

[/span3][span3]
En dokumentar der følger hvordan Argentiske Malbec blev en populær vin i hele verden.

USA 2011
IMDB rating 8,0
[/span3][/columns]

[columns][span6]
Blood of the Vine (Le sang de la vigne)
[/span6][span6]
Somm
[/span6][/columns]
[columns][span3]

[/span3][span3]
En fransk tvserie der minder om Dallas. Forskellen er blot at det her handler om vinmarker fremfor oliefelter.

Frankrig 2011
IMDB rating 6,8
[/span3][span3]

[/span3][span3]
Filmen følger fire sommelier der forsøger at bestå den svære Master of Wine eksamen. Det har er filmen der fik Flaskeposten til at kigge nærmere på vinfilmene i denne liste.

Canada 2012
IMDB rating 6,8
[/span3][/columns]

[columns][span6]
A Year in Burgundy
[/span6][span6]
Red Obsession
[/span6][/columns]
[columns][span3]

[/span3][span3]
Syv familier i Bourgogne beskæftiger sig med vin. Vi følger dem gennem et helt år og følger hvordan vinen skabes fra start til slut.

USA 2013
IMDB rating 7,6
[/span3][span3]

[/span3][span3]
Filmen kigger på hvordan de store vingårde i Bordeaux kæmper for at følge med den stigende efterspørgsel fra Kina efter sjældne og dyre vine.

Australien 2013
IMDB rating 6,5
[/span3][/columns]

20 vinetiketter der får dig smidt ud af enhver vinsmagning

De fleste vinetikketter ligner hinanden. Et fancy navn, et billede af et chateau et-eller-andet og så lidt standardinformation om oprindelsesland, alkoholprocent etc.

Sådanne vine er det ikke farligt at tage med til en vinsmagning. Uanset hvor du medbringer dem, så oser de af god smag og seriøsitet.

Helt modsat forholder det sig med vinene her. Ingen af de 20 vine jeg har samlet her er særligt seriøse – eller dvs. etiketterne er ikke særligt seriøse. For uanset hvordan etiketterne ser ud, så kan vinen i flaskerne jo godt være udemærket.

Så useriøse er de 20 vinetiketter

Faktisk ser vinene her så useriøse ud, at de kan få dig smidt ud af enhver vinsmagning. Ikke mindst hvis de andre til smagningen er nogle gode vinsnobber 🙂

Men nok snak. Lad os prøve at tage et kik på de 20 vine jeg har fået samlet sammen:

[columns][span4]
1. Arrogant Frog
arrogant-frog
[/span4][span4]
2. Big Ass Chardonnay
big-ass-chardonnay
[/span4][span4]
3. Bitch
bitch
[/span4][/columns]
[columns][span4]
4. Cycles Gladiator
cycle-gladiator
[/span4][span4]
5. Double Love Trouble
double-love-trouble
[/span4][span4]
6. Drink N Stick
drink-n-stick
[/span4][/columns]
[columns][span4]
7. Fat Bastard
fat-bastard
[/span4][span4]
8. Frenchie
frenchie
[/span4][span4]
9. If You See Kay
if-you-see-kay
[/span4][/columns]
[columns][span4]
10. Mommy Juice
mommy-juice
[/span4][span4]
11. Monsters Attack
monsters-attack
[/span4][span4]
12. Naked on Roller Skates
naked-on-roller-skates
[/span4][/columns]
[columns][span4]
13. Ode to Picasso
ode-to-picasso
[/span4][span4]
14. Passion has Red Lips
passion-has-red-lips
[/span4][span4]
15. The Blonde Bombshell
the-blonde-bombshell
[/span4][/columns]
[columns][span4]
16. The Fire in the Eyes
the-fire-in-the-eyes
[/span4][span4]
17. The Flying Pig
the-flying-pig
[/span4][span4]
18. The Squids Fist
the-squids-fist
[/span4][/columns]
[columns][span4]
19. The Tentacle
the-tentacle
[/span4][span4]
20. Well Hung
well-hung
[/span4][/columns]

Et par bonus vinetiketter

En sådan samling af vinetikker gør det ikke ligefrem lettere at finde ud af hvilken vin man skal vælge. Men så er det godt, at firmaet Realist Branding har lavet et sæt vinetikker der er lige ud af landevejen 🙂

Realist Easy Choice vin

Især vine fra Australien og USA

Det er iøvrigt spændende at en del af de 20 vine herover stammer fra Australien og USA (Californien). Men det kommer ikke bag på mig, da det jo netop er fra den nye verden at jeg forventer at se den slags.

Hvad der ville komme bag på mig ville være, hvis der var en af de kendte producenter i fx. Bordeaux eller Bourgogne der lige pludselig smed en vin på markedet med en sådan etiket!

Der kan være tale om glimrende vin

At vinetikkerne her ser useriøse ud er der vist ingen tvivl om, men som sagt er der ingen der siger, at vinen i flaskerne dermed er noget sprøjt.

For der findes faktisk en del glimrende vin, der ikke ligefrem oser af klasse ved første øjekast.

Det gælder fx. vine som DGS (Damn Good Shit…) og Big Fat & Gutsy som to af vores partnere sælger gennem Flaskeposten, samt de lækre vine fra Mollydooker som også bliver solgt gennem Flaskeposten.

Ingen proptrækker? Så let åbner du vin uden en proptrækker (video)

Alle vinelskere har før eller siden haft problemer med at finde deres proptrækker. For uanset hvordan vores proptrækkere ser ud, så har de en kedlig tendens til at blive væk mellem alt det andet køkkenudstyr.

Jeg synes derfor det er på tide, at vi her på Flaskeposten gør en indsats for at vise hvad du skal gøre, hvis du skal åbne en vin og ikke lige kan finde din proptrækker.

Det viser sig nemlig, at du kan åbne en vin på en masse forskellige måder – og at nogen af dem næsten ser ud til at være lettere end at åbne flasken med en almindelig proptrækker.

Klassikeren, hvor du bruger din ene sko

Den helt store klassiker indefor alternative metoder til åbning af vinflasker er at bruge en sko.

Du tager simpelthen den ene sko af, stiller vinflasken i den og banker så skoens hæl mod en mur. Det får så proppen til blive stødt ud af flaskehalsen – præcis ligesom du kan se det i videoen herunder.

Videoen herunder er iøvrigt blevet set over 4,8 millioner gange, hvilket meget vel kan gøre den til en af de mest sete Youtube videoer om vin nogensinde!

[kad_youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=u1wROm-OF9w” width=”600″]

 

7 andre metoder uden proptrækker

Kan du hverken finde din proptrækker eller dine sko, så behøver du ikke fortvivle. Der er masser af andre alternative metoder du kan give dig i kast med.

Prøv bare at se denne video der gennemgå yderligere 7 alternative metoder til åbning af vinflasker.

[kad_youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=n63SWcNNWvg”]

 

Nogle decideret tåbelige metoder

Vi er allerede oppe på 8 alternative metoder som du kan bruge hvis du ikke kan finde din proptrækker. Men det stopper ikke her. Jeg har nemlig fundet endnu en video med endnu flere alternative metoder.

Metoderne i denne sidste video er dog ikke lige gode allesammen. Faktisk er nogen af dem decideret tåbelige, men det forhindrer jo ikke videoen i at være underholdende 🙂

Prøv selv at se med her.

[kad_youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=owIKJwBFUYY”]

 

Har du prøvet at åbne vin uden proptrækker?

Skriv en kommentar og fortæl om du har prøvet nogen af de mange alternative metoder til åbning af vinflasker? Eller om du kender en metode vi ikke har med her?

Amerikanske mål til madlavning (skema til opskrift omregning af cups, oz, fahrenheit m.m.)

Det er efterhånden sjældent vi bruger vores kogebøger. Min kæreste laver det meste mad uden kogebog og når jeg laver mad, så finder jeg som regel de opskrifter jeg skal bruge på nettet.

Mange af de opskrifter jeg finder er på engelsk, så målene er ikke altid i gram ligesom i danske opskrifter. I stedet er målene i cups, oz m.m. og så gælder det om at få regnet om inden jeg kan komme i gang med madlavningen.

Det er lidt besværligt at gøre igen og igen, så derfor har jeg fået lavet et skema. Et skema der giver overblik over alle de klassiske amerikanske mål til madlavning og hvad de svarer til i danske mål.

Lige til at printe ud og hænge op

Skemaet er i A4 størrelse, så det er lige til at printe ud og hænge op i køkkenet.

I skemaet er der fem tabeller:

  • Cups til gram for ingredienser som fx. mel, smør og sukker.
  • Fahrenheit til celcius for når der skal gang i ovnen.
  • Oz til gram for brug sammen med køkkenvægten.
  • Oz til gram for når du skal rode med vand, mælk o.lign.
  • Skeer til gram for teskeer, dessertskeer og spiseskeer.
Amerikanske mål, skema
Klik på billedet for at se det i stort format

Del skemaet!

Du er velkommen til at bruge skemaet på din egen hjemmeside, hvis du bare husker at nævne Flaskeposten (fx. ved at linke til denne post). Det kan du fx. gøre ved at kopiere nedenstående kode ind på din side (den kan også kopieres ind i debatforums o.lign.)