På nordsiden af vulkanen Etna på Sicilien finder du en lille landsby der hedder Solicchiata. Solicchiata ligger en god halv times kørsel fra turistebyen Taormina. I landsbyen ligger Cave Ox, den lokale restaurant som er drevet af Sandro.  Udover at være restaurant, samt have tre værelser de lejer ud, er Cave OX også der hvor vinfolk fra området mødes. Det er her du kan møde Frank Cornelissen en søndag eftermiddag, sidde og nyde et glas vin med hans hustru. Cornelissen bor selv længere ned af gaden ved siden af sin vinkælder.

Netop Cave Ox var jeg blevet anbefalet til min frokost da jeg besøgte producenten Graci i efteråret 2015. Alberto Graci har siden 2005 produceret vin på Etna med stor succes, og har i dag en produktion i omegnen af 100.000 flasker. I Danmark importeres Graci af BB-Vinimport.

Solicchiata og hele området ligger i en højde på ca 650 meter over havet, hvilket gør området perfekt til vindyrkning.  De varme dage og de kølige nætter, gør at vinen modnes optimalt. Og den vulkanske jord passer perfekt til den lokale drue Nerello Mascalese. Perfekt på samme måde som Nebbiolo druen i Barolo, eller Pinot Noir i Bourgogne. Netop disse to druer, sammen med Sangiovese, er nok dem man bedst kan sammenligne Nerello Mascalese med.

SRC er en lille håndværks producent med en produktion på ca. 6.000 flasker årlig. Dog er ambitionerne store og produktionen forventes stigende over de næste år. Vinen er naturvin. Tanken er at arbejdet lægges i marken og skal afspejle Etna. Der produceres tre rødvine og en rosé.

De tre rødvine:

  • SRC Etna Rosso lavet på 100 % Nerello Mascalese (Første årgang 2013, fik 93 pt Parker). 40 år gamle vinstokke, dyrket i 650 meters højde. 12 måneder på cementtank og gæret på naturgær.
  • SRC Alberello enkeltmarks vin lavet på 100 % Nerello Mascalese. 50-70 år gamle vinstokke, dyrket i 660 meters højde. 12 måneder på cementtank og gæret på naturgær.
  • SRC Rivaggi lavet på 80 % Nerello Mascalese og 20 % Grenache. 50-70 år gamle vinstokke, dyrket i 950 meters højde. 12 måneder på cementtank og gæret på naturgær.

Producenten arbejder meget tæt sammen med Frank Cornelissen som er blevet synonym med Etnas renæssance som et af Italiens mest betydningsfulde vindistrikter. Udover det er de to også meget tætte venner og har et lille vinprojekt kørende sammen.

Du kan læse mere om Frank Cornelissen i denne artikel fra The New York Times

Nerello Mascalese er den lokale drue på Etna, og første gang nævnt i 1800-tallet. Rent DNA mæssigt er den i familie med Sangiovese. Og har også det læskende fra Sangiovese. Derudover leder den tankerne hen på Nebbiolo og Pinot Noir i sin farve. Blogsvin har skrevet et fint blogindlæg om druen.