Grand Cru Classé – sådan blev de bedste Bordeaux vin klassificeret i 1855

I 1855 besluttede Napoleon at de bedste vine fra Bordeaux skulle klassificeres, så der var styr på tingene til den kommende verdensudstilling i Paris. Man inddelte derfor vinene i fem Grand Cru klasser, fra 1. cru (Premier Cru) til 5. cru (Cinquième Cru).

Inddelingen skete udfra de priser de enkelte vine indbragte i 1855, da man dengang kunne se en tydelig sammenhæng mellem vinenes pris og kvalitet.

150 år senere

I dag er der gået næsten 150 år siden den store Bordeaux klassifikation, men den dag i dag holder man stadig fast i den samme inddeling som dengang.

At man stadig holder fast i den samme inddeling har medført en del kritik, da der er sket mange ændringer på 150 år. Prisen og kvaliteten af de enkelte vine har ændret sig en del og det betyder bl.a. at der er nogle vine, der i dag befinder sig i en helt forkert cru (hvis de altså overhovedet er gode nok til at være Grand Cru Classé).

Oven i det, så er der også flere producenter der har udvidet eller indskrænket produktionen. Det betyder bl.a. at flere producenter i dag bruger helt andre vinmarker til deres produktion end de gjorde i 1855.

Men på trods af det, så holder man som sagt fast i den samme klassifikation som for næsten 150 år siden. Siden 1855 er der faktisk kun sket 3 ændringer af klassifikationen:

  • I 1856 blev Château Cantemerle 5. cru, formodentlig fordi denne producent var blevet overset i første omgang (hvordan det så end kunne ske).
  • I 1973 blev Château Mouton Rotschild forfremmet fra 2. cru til 1. cru efter årtiers lobbyisme fra Philippe de Rothschild.
  • Château Dubignon (3. cru) forsvandt fra listen da de blev en del af Château Malescot St. Exupéry.

Bortset fra Château Haut-Brion, så er alle Grand Cru Classé vinene fra Medoc. At det forholder sig sådan er formodentlig også noget man ville lave om, hvis man kunne blive enige om at lave en ny klassifikation der hænger bedre sammen med nutidens forhold.

Lavede man en ny klassifikation, så ville man formodentlig også medtage Bordeaux distrikterne Graves, Pomerol og Saint-Émillion (i Pomerol produceres bl.a. Petrus rødvinen, der af mange betragtes som det bedste af det bedste).

Astronomiske priser

Alle vinentusiater kender til Grand Cru Classé, så i dag er priserne på Grand Cru Classé vinene astronomisk høje. Typisk starter priserne på 1500 kr pr. flaske, så der er bestemt ikke tale om vin til en almindelig kedlig tirsdag.

Men selvom prisen på Grand Cru Classé vinene er høj, så mener mange af dem der har smagt dem, at de er alle pengene værd.

Primære og sekundære vine

Fordi prisen på Grand Cru Classé vinene er så høj, så er det vigtigt at være opmærksom på at mange af producenter også fremstiller sekundære vine (andenvin). Disse sekundære vine er væsentligt billigere end producenterne primære vine (førstevin), men de er ikke væsentligt dårligere. Faktisk er de sekundære vine ofte så gode, at man får overvældende meget for pengene.

Et par eksempler på sekundære vine fra Grand Cru Classé producenterne er:

  • Clos du Marquis fra Château Léoville-Las Cases (2. cru)
  • Les Carruades de Lafite fra Château Lafite (1. cru)
  • Les Forts de Latour fra Château Latour (1. cru)
  • Pavillon Rouge du Château Margaux fra Château Margaux (1. cru)
  • Reserva de La Comtesse fra Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande (2. cru)

Rødvinenes klassifikation

Da man lavede klassifikationen i 1855 var der så absolut mest fokus på rødvinene. Det er derfor kun rødvin der er blevet klassificeret fra 1. cru til 5. cru:

1. cru (Premiers Crus)

  • Château Haut-Brion
  • Château Lafite
  • Château Latour
  • Château Margaux
  • Château Mouton Rothschild (blev 1. cru i 1973)

2. cru (Seconds Crus)

  • Château Brane-Cantenac
  • Château Cos d’Estournel
  • Château Ducru-Beaucaillou
  • Château Durfort-Vivens
  • Château Gruaud-Larose
  • Château Lascombes
  • Château Léoville-Barton
  • Château Léoville-Las Cases
  • Château Léoville-Poyferré
  • Château Montrose
  • Château Pichon Longueville Baron
  • Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande
  • Château Rauzan-Gassies
  • Château Rauzan-Ségla

3. cru (Troisièmes Crus)

  • Château Boyd-Cantenac
  • Château Calon-Ségur
  • Château Cantenac-Brown
  • Château Desmirail
  • Château d’Issan
  • Château Dubignon
  • Château Ferrière
  • Château Giscours
  • Château Kirwan
  • Château La Lagune
  • Château Lagrange
  • Château Langoa-Barton
  • Château Malescot St
  • Château Marquis d’Alesme Becker
  • Château Palmer

4. cru (Quatrièmes Crus)

  • Château Beychevelle
  • Château Branaire-Ducru
  • Château Duhart-Milon
  • Château La Tour Carnet
  • Château Lafon-Rochet
  • Château Marquis de Terme
  • Château Pouget
  • Château Prieuré-Lichine
  • Château Saint-Pierre
  • Château Talbot

5. cru (Cinquièmes Crus)

  • Château Batailley
  • Château Belgrave
  • Château Cantemerle (blev 5. cru i 1856)
  • Château Clerc-Milon
  • Château Cos Labory
  • Château Croizet Bages
  • Château d’Armailhac
  • Château Dauzac
  • Château de Camensac
  • Château du Tertre
  • Château Grand-Puy-Ducasse
  • Château Grand-Puy-Lacoste
  • Château Haut-Bages-Libéral
  • Château Haut-Batailley
  • Château Lynch-Bages
  • Château Lynch-Moussas
  • Château Pédesclaux
  • Château Pontet-Canet

Dessertvinenes klassifikation

Mens rødvinene blev klassificeret fra 1. cru til 5. cru, så blev de søde dessertvine fra Bordeaux klassificeret i 2 crus – og en helt særlig Premier Cru Supérieur til Chateau d’yquem:

1. cru superior (Premier Cru Supérieur)

  • Château d’Yquem

1. cru (Premier Crus)

  • Château Climens
  • Château Clos Haut-Peyraguey
  • Château Coutet
  • Château de Rayne-Vigneau
  • Château Guiraud
  • Château La Tour Blanche
  • Château Lafaurie-Peyraguey
  • Château Rabaud-Promis
  • Château Rieussec
  • Château Sigalas-Rabaud
  • Château Suduiraut

2. cru (Deuxième Crus)

  • Château Broustet
  • Château Caillou
  • Château d’Arche
  • Château de Malle
  • Château de Myrat
  • Château Doisy Daëne
  • Château Doisy-Dubroca
  • Château Doisy-Védrines
  • Château Filhot
  • Château Lamothe
  • Château Lamothe-Guignard
  • Château Nairac
  • Château Rabaud-Promis
  • Château Romer
  • Château Romer du Hayot
  • Château Suau
0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *